بولت عصایی چیست و چه کاربردی دارد؟
بولت عصایی جهت متصل کردن سولجر به لوله پشت بند افقی بکار گرفته می شود. اندازه بولت عصایی به طور استاندارد ۴۰ سانتی متر است.
نحوه ایجاد دستگیره سولجر یا بولت عصایی به این شکل صورت می گیرد که دور لوله قسمت قوس دار آن قرار می گیرد. از داخل سر دیگر آن را عبور می دهد و به وسیله واشر کاس و مهره خروسکی بسته می شود.
انواع بولت
بولت ها با میلگرد شماره ۱۶ ساخته می شوند و نسبت به طول و اندازه های مختلف برش می خورند. بولت هایی که با دستگاه سی ان سی تراشیده می شوند جزو بهترین دسته بولت ها هستند.
کاربرد بولت ها
- کاربرد بولت عصایی: بولت عصایی برای اتصال سولجر به پشت بند قالب استفاده می شود.
- کاربرد بولت دو سر دنده: از بولت دو سر دنده برای دفع کردن فشارهای جانبی بتن استفاده می شود.
- کاربرد بولت بیرونی: برای متصل کردن قالب بتنی به بولت آب بند از بولت بیرونی استفاده می شود.
- کاربرد میان بولت آب بند: برای دفع کردن فشار جانبی بتن ها بر دیوار های آب بند و قالب ها از میان بولت آب بند استفاده می شود.
بولت قالب بندی
برای دیوارهای با ضخامت حدودا ۳۰ سانتی متر و دیوار های معمولی از بولت های صد سانتی متری استفاده می کنند. برای خرید و انتخاب مناسب بولت، ضخامت دیوار را در نظر می گیرند، همچنین طول بولت ها با طول دیوار باید متناسب با یکدیگر باشند.
برای دیوارهایی که طول آنها ۵۰ سانتی متر می باشند از بولت عصایی استفاده می شود. با توجه به درخواست مشتری، بولت عصایی را در سایز های گوناگون تولید می کنند.
معمولا برای کارایی بیشتر و بهتر، بولت های تمام رزوه خریداری می شود، زیرا در دیوار های کم ضخامت از آنها استفاده می کنند. برای دیوار های آب بند، میان بولت و بولت های بیرونی برای استفاده کنار یکدیگر قرار می گیرند.
از بولت عصایی برای بسته شدن سولجر روی پانل دیوار نیز استفاده می شود.
بولت فلزی تمام رزوه چیست؟
بولت های تمام رزوه نسبت به ضخامت دیوارها در هر اندازه ای در طول ۷۰ سانتی متر تا ۴۰۰ سانتی متر تولید می شوند. برای بستن قالب فلزی بتنی سوراخ دار از بولت های تمام رزوه استفاده می شود. زیرا عبور بولت تمام رزوه از سوراخ های قالب به واسطه مهره خروسکی و واشرها از سمت دیگر قالب مورد استفاده قرار می گیرد.
چگونگی کار مغزی آب
قالب ها زمانی از دیواره ها جدا می شوند که بولت ها از آن ها باز شده باشند. بعد از جدا کردن قالب ها سوراخ هایی بر روی دیواره ها قابل مشاهده خواهند بود. برای پرکردن و پوشش سوراخ ها از بتن و ملات نیز میتوان استفاده نمود. برای ایجاد مخزن از سازه هایی استفاده می شود که در آن ها سوراخ هایی وجود دارد که از بولت ها به جا مانده اند، که باعث رد شدن آب از نشتی و سوراخ ها می شود، و این مورد یکی از ضعف های این نوع قالب بندی می باشد. برای جلوگیری از این ضعف از دو بولت به جای یک بولت استفاده می شود که به اندازه یک و نیم عدد مغزی آب بند مورد استفاده قرار می گیرد و زمانی این مغزی آب بند باعث مسدود شدن نشتی آن می شود که بولت ها باز شوند.
اتصال بولت ها در آن سوی سولجرها
برای مهار کردن بولت ها، پشت سولجرها از مهره های خروسکی و واشرها استفاده می کنند که از جنس چدن هستند. بولت ها از سوراخ قالب عبور داده می شوند تا قالب ها به روش واشر کاس و مهره های خروسکی نگه داشته شوند و سپس قالب از دو طرف به واسطه واشر کاس و مهره های خروسکی بسته شوند. واشر کاس و مهره های خروسکی برای اینکه قادر باشند در هنگام بتن ریزی فشار را تحمل کنند باید کیفیت مناسب و مطلوبی داشته باشند.
سولجر چیست؟
سولجر عضو عمودی باربر با ممان اینرسی زیاد می باشد که از آن به عنوان پشت بند عمودی در قالب دیوار و یا شمع حمایتی در دیوارهای دو طرفه مورد استفاده قرار می گیرد که موجب افزایش مقاومت پانل های قالب های مدولار در برابر فشارهای جانبی بتن می گردد.
کنج داخلی
کنج داخلی برای قالب بندی گوشه های داخلی دیواره ها و اتصال قالب های آویز تیر به دال بتنی مورد استفاده قرار می گیرد.
بولت دو سر رزوه
بولت دو سر رزوه همانند بولت تمام رزوه می باشد و با استفاده از این وسیله دو وجه قالب فلزی بتن که روبروی هم قرار دارند به یکدیگر متصل می شوند، به صورتی که ممکن نیست قالب بتن از هم بخاطر فشار جانبی بتن فاصله بگیرد. بولت ها پس از بتن ریزی قابل استفاده مجدد می باشند.
میان بولت ها
از پنل های سوراخ دار و میان بولت ها برای ثابت نگه داشتن فاصله های بین دو سطح ضخامت دیوار یا سطح قالب و مهار کردن فشارهای جانبی بتن استفاده می شود.
انواع میان بولت ها
میان بولت ها شامل دو دسته می باشند: میان بولت های فلزی و میان بولت های پلاستیکی. برای به راحتی متصل کردن بولت های بیرونی، دو مهره فنری در دو سمت میان بولت های فلزی قرار می گیرند.
از دو پنل مسطح سوراخ دار که رو به روی یکدیگر قرار دارند برای محل استقرار میان بولت ها استفاده می شود.
میان بولت های آب بند فنری
ضخامت دیوار ها با توجه به اندازه میان بولت های فنری تغییر می کند. میان بولت های آب بند فنری به واسطه واشرها و مهره های خروسکی و بولت ها به پشت بندهای عمودی اتصال می یابند.
کاربردهای میان بولت آب بند
- متصل شدن دو قالب با سایز بندی دلخواه روبروی یکدیگر
- ثابت ماندن فاصله ی بین قالب های بتنی
- آب بندی محیط بولت بعد از تمام شدن بتن ریزی و باز نمودن قالب ها
- اتصالات و متعلقات قالب بندی، از کاربردهای میان بولت آب بند می باشند.
در این مقاله گفتیم بولت عصایی چیست، چه کاربردهایی دارد و همچنین برخی از بولت های پر کاربرد را با هم بررسی کردیم، امیدواریم مورد توجه شما قرار گرفته باشد.