داربست مدولار دارای انواع و اقسام مختلفی است که هر کدام از آنها مزایا و معایب خاص خودشان را دارند.
داربست مدولار و مزایای استفاده از انواع آن
داربست مدولار کاربردهای فراوانی در صنعت ساخت و ساز دارد. به علت سهولت استفاده در همه ساختمان ها روز به روز بر طرفداران آنها افزوده می شود. ضمن این که امکان به کار بردن آنها در پیاده سازی همه سازه های بتنی از جمله تیرها، سقف های دال بتنی و پل ها وجود دارد. مونتاژ کردن و باز کردن این قطعات بسیار ساده است و مزایای دیگر این داربست ها موجب شده است که از آنها در همه امور ساختمان سازی استفاده شود. این داربست ها دارای انواع و اقسام مختلفی هستند که در ادامه درباره آنها اطلاعاتی آورده شده است.
آیا می دانید داربست مدولار چیست؟
داربست مدولار در ابعاد و اندازه های متفاوتی تولید می شود. داربست هایی که ایمنی بالایی دارند و حرفه ای تر از دیگر داربست ها طراحی شده اند. این داربست ها به اسامی دیگر مثل امگا و اسکافلد هم شناخته می شوند. داربست ها معمولاً از چوب یا فلز ساخته می شوند و کاربرد آنها برای دسترسی به ارتفاع و بالای ساختمان ها است. یعنی در زمان ساختمان سازی تنها با داربست است که می توان به بخش ها و طبقه های بالایی دست پیدا کرد. همه ما در حین ساختمان سازی داربست ها را در کنار آنها دیده ایم. نمونه های قدیمی و سنتی این داربست ها از جنس لوله داربست های فلزی به قطر ۵ سانتی متر هستند. با وصل کردن این لوله ها به همدیگر می توان کار پروژه های ساختمانی را ادامه داد و بدون آنها ادامه کار ناممکن است.
ویژگی داربست مدولار ایمنی بالاتر آن در مقایسه با داربست های قدیمی است. در واقع، تأمین امنیت است کارکنان در پروژه های ساختمانی را ترغیب به استفاده از این نوع داربست ها می کند. داربست های مدرن نسبت به قدیمی ها دارای ایمنی بالاتری هستند. این داربست ها دارای انواع مختلفی هستند که هر کدام مزایا و معایب خود را دارند. از انواع این داربست ها می توان به مثلثی، چکشی ستاره دار و چکشی کاسه ای اشاره کرد.
انواع داربست مدولار
داربست مدولار در ساختمان های کوچک و بزرگ مورد استفاده قرار می گیرد. این داربست ها دارای تنوع هستند و گاهی افراد غیر متخصص خودشان برای انتخاب ارتفاع این داربست ها اقدام می کنند. اما باید به این نکته توجه داشت که این کار ایمنی این داربست ها را پایین می آورد و بسیار خطرناک است. برای انتخاب و ارتفاع داربست های مدولار باید از افراد حرفه ای و متخصص کمک گرفته شود. در زمان انتخاب نوع این داربست ها باید به سطح مقاومت سازه نیز توجه شود. از آنها برای کفراژبندی دال ها و تیرها و همچنین زیرسازی پل ها استفاده می شود. نه تنها در ساخت بناها بلکه برای زیرسازی ساختمان های بتنی و بلند مثل پل ها و دال های بتنی هم می توان از انواع این داربست ها بهره برد. حتی برخی از مهندسان از آنها به جای جک های سقفی استفاده می کند.
داربست مدولار نقش بسیار مهمی را در صنعت ساخت و ساز بر عهده دارد. حتی در قسمت های دسترس ناپذیر ساختمان ها کاربردهای زیادی دارد. از این داربست ها به طور خاص می توان در ساخت و ساز ساختمان های با سقف بلند و وزن بالا نیز استفاده کرد.
داربست مثلثی مدولار
این نوع داربست مدولار سه ضلعی است. متشکل از دو قسمت نر و ماده است که به همدیگر وصل می شوند. این داربست ها برای زیرسازی دال ها و تیرها و سقف های بلند و سازه های با وزن زیاد کاربرد دارند. مدولار مثلثی به علت دارا بودن بخش مورب مانند توان باربری اش زیاد است. از مهم ترین مزایای این داربست ها می توان به سهولت باز و بسته شدن آنها اشاره کرد. علاوه بر صنعت ساخت و ساز از این داربست ها در صنایع دیگر مثل ساخت کشتی، ساخت هواپیما، صنایع نظامی، ماشین آلات و قطعات صنعتی بزرگ نیز استفاده می شود. حتی برای نصب تجهیزات پالایشگاهی و در نیروگاه ها، سیلوها و برج ها هم به کار برده می شوند.
همان طور که روز به روز استفاده از داربست مدولار افزایش می یابد، بر روی نقاط ضعف این داربست ها نیز کار می شود تا عملکرد بهتری داشته باشند. برای نصب داربست های مدولار مثلثی نیازی به هیچ تخصص خاصی نیست و به سادگی قابل مونتاژ هستند. یک پیچ تنظیم برای رگلاژ کردن نهایی این داربست ها تعبیه شده است. از این داربست ها برای ارتفاع های بسیار بالا نیز استفاده می کنند. مقاومت آنها زیاد است و در مقایسه با دیگر مدل های داربست ارزان تر و مقرون به صرفه ترند. برای استفاده از این نوع داربست ها لازم است که به استحکام زمین توجه شود. در صورتی که به این مسئله توجه نشود، بعد از بتن ریزی ممکن است پایه های داربست در زمین فرو بروند. قرار دادن تخته های زیرپایی در زیر پایه های داربست مانع از این کار می شود.
داربست چکشی مدولار
داربست مدولار چکشی را با پایه های ایستاده و مهارهای افقی در اندازه های گوناگون می سازند. اعضای ایستاده این نوع داربست ها می توانند یک متر تا سه متر با ضریب ۵۰ ارتفاع داشته باشند. با داشتن سرجک های قابل رگلاژ که با یک پیچ تنظیم می شوند، می توان ارتفاع آنها را به اندازه مورد نیاز درآورد. این سرجک ها در بخش بالایی و پایه جک های قابل رگلاژ در بخش پایین داربست قرار دارند. مهارهای این داربست ها نیز در اندازه های مختلفی در بازار موجود هستند. این داربست ها به راحتی باز و بسته می شوند و برای این کار نیاز به هیچ آچاری ندارند.
این نوع داربست ها بدون هیچ محدودیتی در سطح و ارتفاع قابل گسترش هستند و هیچ مهاربندی لازم ندارند. برای نمای ساختمان نیز می توان از این داربست مدولار استفاده کرد. به دلیل داشتن باربری زیاد می توان این داربست ها را در کفراژبندی دال ها به کار برد. برای نصب به کارگران ماهر نیازی ندارند و همه کارگران ساده ساختمانی از پس نصب و جمع آوری آنها بر می آیند. به دلیل داشتن وزن سبک حمل و نقل آنها نیز بسیار آسان است.
کفراژبندی سقف های قوسی و نا هم سطح جایی برای کاربرد آنها است. مهار افقی تنها با یک چکش قابل نصب است. برای وصل کردن پایه های داربست به همدیگر مغزی و پین به کار برده می شود. این داربست ها به دو نوع چکشی ستاره دار و کاسه ای تقسیم می شوند.
داربست چکشی ستاره دار مدولار
این نوع داربست مدولار با پایه های افقی و عمودی در اندازه های گوناگون در بازار موجود است. می توان آنها را در ارتفاع های متفاوتی تنظیم کرد. مغزی و پین برای اتصال پایه های داربست به کار برده می شوند. در آنها از مهارهای عمودی و افقی با اندازه های متنوعی استفاده می شود. عملکرد آنها به داربست چکشی کاسه ای شبیه است. تفاوت این دو داربست در این است که در نوع کاسه ای از قفل کن های چدنی استفاده می کنند. در ساخت بخش انتهایی مهارهای عمودی و افقی قفل کن های این نوع داربست ها از فولاد استفاده شده است که به شکل مادگی هستند و با یک پین داربست ها به همدیگر اتصال می یابند. مهارهای افقی با ضربه آرام چکش مونتاژ می شوند.
این نوع داربست ها هم کاربردهای زیادی دارند و در کفراژبندی سقف های قوسی و نا هم سطح به کار برده می شوند. جا به جایی و انتقال این داربست ها به دلیل داشتن وزن کم ساده است. در پروژه های پالایشگاهی و نمای ساختمان ها قابل استفاده هستند. برای هر ارتفاعی بدون هیچ محدودیتی به کار برده می شوند و به مهاربندی نیاز دارند. این نوع داربست مدولار نیز مانند بقیه برای نصب و جمع آوری به هیچ نوع آچار خاصی نیاز ندارد. در کفراژبندی دال های بتنی قادر هستند باربری زیادی را تحمل کنند.
داربست چکشی کاسه ای مدولار
این نوع داربست مدولار علاوه بر داشتن همه مزایا به دلیل بلند بودن لوله های مهاری افقی و نداشتن لوله های مورب برای داربست نما نیز مورد استفاده قرار می گیرد. این داربست فلزی متشکل از مهارهای عمودی با قفل کن ها و مهارهای افقی است که در دو طرفشان پین نصب شده است. نصب و جمع آوری این داربست ها به ابزار نیاز ندارد. این کار را می توان با ضربه های یک چکش انجام داد. حتی به وجود کارگران ماهر و متخصص نیز نیاز نیست.
قابل توسعه بودن این داربست ها در پلان و ارتفاع از مهم ترین ویژگی های این نوع به شمار می رود. آنها متشکل از پایه های ایستاده و مهارهای افقی در ابعاد و اندازه های گوناگونی هستند. با داشتن سرجک هایی در بخش بالایی و پایه های جک قابل رگلاژ در بخش پایینی برای هر ارتفاع و اختلاف ترازی تنظیم می شوند. برای اتصال پایه ها به هم مغزی و پین نیاز است. حین این که به سادگی باز و بسته می شوند برای این کار به آچار هم نیاز ندارند. این داربست مدولار در ارتفاعات بالا به مهاربندی نیاز دارد.
این نوع داربست با داربست کاسه ای دارای وجوه اختلاف و اشتراک است. این داربست ها از نظر کارکرد و ایمنی با وجود ساختار مشابه با دیگر انواع آن بیشتر از بقیه کاربرد پیدا کرده اند. سرعت نصب و جمع آوری آنها نیز بسیار بالا است.
تفاوت داربست مدولار با داربست سنتی
داربست مدولار با داربست های سنتی تفاوت هایی دارد. داربست های سنتی با متصل شدن لوله هایی به قطر ۵ سانتی متر با طول های متفاوت درست می شوند. سال های متمادی از این داربست ها در کفراژبندی استفاده شده است. اما به دلیل نداشتن ایمنی کافی جای خود را به داربست های مدرن تر و مدولار دادند. لوله هایی که در داربست های سنتی به کار برده می شدند از نوع لوله های درز جوش با قطرهای متفاوت بودند که در آنها از اتصال های چدن نشکن استفاده می شد. یکی از مهم ترین معضلات این داربست ها نداشتن سکوی کار است. نبود این سکو موجب می شد که کارگران نتوانند به راحتی کار خود را پیش ببرند و برای ایستادن تخته هایی چوبی بر روی میله های داربست می گذاشتند. این کار بسیار خطرناک بود و ممکن بود به سقوط کارگران منجر شود.
داربست های مدولار به این شکل نیستند و کارگران می توانند بدون هیچ خطری و بدون ترس در امنیت کامل روی آنها کار کنند. ساز و کار آنها مطابق با نیاز کارگران است. از آنجا که جان کارگران بیش از هر چیزی حائز اهمیت است برای ایجاد امنیت در پروژه های ساخت و ساز بهتر است از داربست مدولار استفاده شود. داربست های مدولار به دلیل مزایای بسیار زیادی که داشتند توانستند به سرعت جایگزین داربست های سنتی شوند. این داربست ها علاوه بر سبک بودن و حمل و نقل آسان دارای مزایای دیگر هم هستند که در ادامه آورده شده اند.
مزایای انواع داربست مدولار
مزایای داربست مدولار به طور حتم از معایب آن بیشتر است. برای بالا رفتن عملکرد مثبت این داربست ها طراحان همواره در حال برطرف کردن نقاط ضعف آنها بوده اند. آنها موفق شده اند که بسیاری از کاستی های این داربست ها را رفع کنند. مزایای این داربست ها عبارت اند از:
- مهم ترین ویژگی این داربست ها را می توان ایمنی بالای آنها دانست. این داربست ها به علت سیستم اتصالشان امنیت زیادی دارند و می توان بعد از نصب آنها مطمئن بود که هیچ اتصال سستی در آنها وجود ندارد. به این ترتیب، به تخته و محافظ دنده ای نیازی نیست.
- نصب این داربست ها بسیار ساده است و در هر نوع سازه ای و حتی در مکان های کوچک و شلوغ به هر اندازه و ارتفاعی که لازم باشد قابل نصب اند.
- نصب و جمع آوری داربست مدولار ساده است و در زمان کمی می توان آنها را در هر پروژه ساختمانی نصب و در زمان پایان کار جمع آوری کرد.
- از این داربست ها در پروژه های مختلف استفاده می شود و به آنها داربست های همه کاره گفته می شود. ویژگی های این داربست ها موجب شده است که بتوان در پروژه های کوچک و بزرگ و در صنایع مختلف از آنها بهره برد.