هنگام عدم تعادل فونداسیون ساختمانها از شورینگ استفاده میشود. این محصول در صنعت ساخت و ساز از کاربرد فراوانی برخوردار میباشد.
شورینگ چیست و دارای چه کاربردی میباشد؟
شورینگ به نامهای شمع زنی یا شمع کوبی نیز شناخته میشود. شمع زنی در صنعت ساختمان سازی از کاربرد فراوانی برخوردار میباشد. در ساخت و ساز ساختمان برای ایجاد تکیهگاه موقت جهت یک بنا، گودال، سازه و… از این محصول استفاده میشود. این فرایند به این دلیل است که مانع از فروپاشی شود. شمع زنی هنگام ایجاد تغییر در سازه، مرمت، تعمیر و… قابل استفاده میباشد. واژه شورینگ یا شمع زنی به معنی دیرک نگهدار میباشد. ساخت این محصول به وسیله فلز و چوب صورت میگیرد. شمع زنی دارای انواع مختلفی میباشد. در هر قسمت ساختمان باید شمع کوبی مخصوص به همان قسمت بکار گرفته شود. زیرا هر شمع زنی کارایی خاص خود را دارد.
زمان استفاده از شورینگ یا شمع زنی
- عدم تعادل فونداسیون ساختمانها یکی از مهمترین دلایل استفاده از شمع زنی میباشد.
- برخی مواقع دیوارهای سازه دچار ترک خوردگی میشوند، استفاده از شمع زنی جهت نگهداری این نوع دیوار از اهمیت زیادی برخوردار است.
- هنگام تخریب سازه مجاور و وسعت گرفتن منافذ از شمع زنی استفاده میشود.
- به طور کلی در تعمیر و مرمت ساختمان لازم است دیوارهای ترک خورده از تکیهگاه برخوردار شوند. این امر به وسیله شمع زنی امکانپذیر میباشد.
شمع زنی ساختمانی
آنچه به عنوان تکیه گاههای موقتی در ساختمانها مورد استفاده قرار میگیرند، انواع شورینگها میباشند. لازم است پیاده کردن و سوار کردن یک سامانه شمع زنی طبق قوانین ساختمانی و الزامات ساختمان سازی صورت گیرد. مهمترین قوانین جهت بکار بردن شمع زمانیست که احتمال فروپاشی یک ساختمان زیاد است. چنانچه افراد یا ساختمان مجاور در معرض خطر فروپاشی ساختمان باشند، حتما باید از شورینگ استفاده شود. در قوانین دیگری آمده است زمانیکه کارگران در ارتفاع زیاد مشغول به کار هستند، استفاده از شمع زنی حائز اهمیت میباشد.
کاربرد استفاده از شورینگ
- به وجود آوردن تکیه گاه جهت دیوارهای ناپایدار، سست، خطرناک و… به وسیله شورینگ از اهمیت زیادی برخوردار میباشد.
- هنگام کج شدن دیوار یا نشست زمین، شمع زنی مورد استفاده قرار میگیرد.
- به علت برداشتن تکیهگاه در زیر یک ساختمان و جلوگیری از خراب شدن دیوارهای سالم استفاده از شمع زنی توصیه میگردد.
- هنگامی که یک ساختمان در حال تخریب است، لازم است برای ساختمان مجاور از این محصول به عنوان تکیه گاه استفاده گردد.
- زمانی که اقدام به ایجاد یک منفذ بزرگ در قسمت پایین دیوار میکنید، قسمت بالای دیوار نیاز به تکیه گاه دارد. شمع زنی سبب میشود قسمت بالای دیوار سالم بماند.
- هنگام خراب کردن یک دیوار، سقف و کف نیاز به تکیه گاه دارند، شمع زنی گزینه مناسبی جهت این کار میباشد. ( بجای دیوار حائل میتوانید یک تیر را جایگزین کنید ).
شورینگ سقف
شورینگها جهت استفاده در سقف مانند یک داربست عمل میکنند. این محصول به عنوان یک سازه موقتی در پروژههای بزرگ مورد استفاده قرار میگیرند. آنچه در شیوه قرار گرفتن اجزاء داربست فلزی حائز اهمیت میباشد، میزان تحمل وزن و تعیین میزان باربری میباشد. داربستها دارای صفحه کفی مخصوص میباشند. تولید این صفحه مطابق اندازه اصلی داربست صورت میگیرد.
داربست شورینگ و اجزاء آن
- داربست شورینگ از چند قسمت مختلف همچون پین داربست، سرجک، پیچ تنظیم، صفحه کفی و… تشکیل شده است.
- این نوع داربست به مقطع مربعی شکل مورد استفاده قرار میگیرد.
- در هر حالتی ضلع آن صد و بیست سانتیمتر میباشد.
- این داربستها دارای ارتفاع پنجاه، هفتاد و پنج و صد سانتیمتری هستند.
- اتصال این میلهها به صورت ماده و نر صورت میگیرد.
- جهت نگهداری میلهها از پیچ تنظیم استفاده میشود.
- جهت سازههای بزرگ همچون سازههای بزرگ صنعتی، پلهای شهری و… از اسکافلد شورینگ استفاده میشود.
- این محصول از مقاومت بالایی برخوردار میباشد.
- بکارگیری این محصول در ارتفاعات بالا ( ده متر ) امکانپذیر میباشد.
انواع شمع زنی ( شورینگ )
شمع زنی به سه صورت مورد استفاده قرار میگیرد. هر شمع زنی دارای کاربرد خاص خود میباشد. سادهترین نوع شورینگ، شمع زنی به صورت مایل میباشد. این عضو سازهای مانند قطعهی چوبی یا قطعهای ستون روی دیوار کوتاه است. این قطعهها همراه با قطعهای سوزنی و صفحه پهن میباشد. قطعهها به وسیله گل میخ به بالای دیوار متصل میگردند. صفحه پهن که به عنوان بالشتک معرفی شده است، بر روی زمین محکم میگردد. زاویهایی که برای این شمع در نظر گرفته میشود، به صورت شیبدار میباشد. حالت شیبدار به شمع کمک میکند تا به آسانی به اهرم تبدیل گردد. قبل از نصب، شمع به وسیله قلاب و تسمه در زمین محکم میگردد. تمام موارد ذکر شده زمانی صورت میگیرد که نیاز به شمع به صورت مایل باشد.
شمع زنی یا شورینگ عمودی
شمع زنی عمودی زمانی مورد استفاده قرار میگیرد که بارهای مرده به طرف پایین و به صورت عمود باشند. در این زمان بارهای مرده نیاز به تکیه گاه دارند. به طوری کلی جهت این کار نیاز به یک صفحه بالاسری و شمع عمودی، چند ابزار تنظیم جهت سفت کردن، بالشتک و شل کردن شمع میباشد.
معمولا جهت شمع زنی عمودی از دو شورینگ استفاده میشود که محل اتصال آنها در راس بالایی خود میباشد. این اتصال به وسیله سوزن یا تیر افقی صورت میگیرد. آنچه به وسیله سوزن به شمعها منتقل میشود، بارهای اعمال شده میباشد.
گاهی لازم است نسبت به برداشتن مصالح سنگفرش کف اقدام کنید و با ایجاد سوراخهایی در کف، سطح تحمل مناسبی را ایجاد کنید. چنانچه کف ساختمان به زیر زمین منتهی شود، بهتر است از تیر افقی استفاده کنید. استفاده از تیر افقی به عنوان عضو چوبی سوم از اهمیت زیادی برخوردار میباشد. چون بین دو طبقه استفاده از یک شمع افقی امکانپذیر نیست.
مراحل چیدمان شمعهای عمودی
- بررسی محل نصب از اهمیت زیادی برخوردار میباشد.
- با این بررسی میتوانید با قاطعیت تعداد شمعهای مورد نیاز، محل پنجره و بارهای محتمل را تشخیص دهید.
- ظرفیت تحمل بار کف و زمین در مرحله اول تعیین میگردد.
- در مرحله بعدی باید بین بالشتک سقف و صفحات بالاسری، پشت بندهای سقف نصب گردند تا بارهای سقف و دیوار کف آزاد گردند. بهتر است تا جاییکه امکان دارد، پشت بندها به دیوار نزدیک شوند.
- در مرحله سوم مهار منافذ پنجرهها که در مجاورت شمعها قرار دارند، به وسیله پشت بندها صورت میگیرد. تا مانع از بد شکلی یا حرکت منافذ پنجرهها شوند.
- معمولا در برابر لبه خارجی دیوار و پشت بند بین آنها، صفحات چوبی قرار داده میشوند. در برخی مواقع بهتر است جهت به وجود آوردن سطح کافی برای قرار دادن صفحات چوبی، قاب پنجرهها را بیرون آورید.
- مرحله چهارم باید سوراخهایی بزرگتر از اندازه سوزن در دیوار ایجاد کنید.
- مرحله پنجم جهت قرار دادن شورینگ عمودی در کف و سقف سوراخهایی ایجاد شوند.
- در مرحله بعدی زیر سریهای تراز کننده، باید روی سطح سفتی قرار گیرند.
- چنانچه لازم شد بهتر است نسبت به برداشتن سنگفرش کف اقدام کنید.
- مرحله آخر چیدمان شمعهای افقی را ایجاد کنید.
شمع زنی یا شورینگ شیبدار
شمع زنی شیبدار جهت شورینگ سقف و کف کاربرد دارد. برای این نوع چیدمان چند شمع پشت بند شیبدار به زمین منتقل میشوند. قرار دادن صحیح شمع شیبدار، نقش مهمی در تحمل بار کف و سقف دارد. آنچه باید با خطوط مرکزی کف یا اعضا دیوار متقاطع شود، خط مرکزی شمع شیبدار است.
مراحل چیدمان شمع شیبدار
- در مرحله اول مانند روش شمع زنی عمودی محل نصب را کاملا بررسی کنید.
- پس از بررسی لازم است روی یک صفحه دیوار زبانه و کام را نشانهگذاری کنید.
- پس از کندن قسمتی از زمین اقدام به نصب پی شبکهای و بالشتک کنید.
- برای اینکه بتوانید شمع شیبدار را در جای خود قرار دهید، از شمع زیرین شروع کنید.
- در قسمت فوقاتی شمع شیبدار باید اقدام به ایجاد یک شکاف کنید تا جهت حرکت اهرم این نوع شمع به بالشتک و سمت پایین از یک اهرم استفاده شود.
- فرآیند محکم کردن بالشتک با یک شمع در شورینگ شیبدار در این مرحله صورت میگیرد. لازم به ذکر است بین شمع شیبدار و بالشتک باید دارای زاویه هشتاد و نه درجه باشد.
- گل میخ، مهار بند راست و چپ، بلوکهای فاصلهگذار جهت محکم کردن سطح پشتی شورینگ شیبدار مورد استفاده قرار میگیرد.
شمع زنی یا شورینگ افقی
- کار شمع زنی افقی مانند شمع زنی شیبدار میباشد.
- این نوع شورینگ در بین سطوح دیوارهای موازی مورد استفاده قرار میگیرند.
- در صورتی میتوانید از این نوع شمع زنی استفاده کنید که دهانه بین دیوار کمتر از دوازده متر باشد.
- چنانچه دهانه بیشتر از دوازده متر باشد، استفاده از این روش مقرون به صرفه نیست.
- دهانههای کوتاه و کمتر از ۹ متر دارای یک عضو افقی میباشند.
- در صورتیکه دهانهها بلندتر باشند به دو شمع افقی نیاز میباشد.
تحقیقات نشان میدهد در تمام روشهای شورینگ اعضا اصلی از چوب میباشند که با سطح مقطع کوچکتر مورد استفاده قرار میگیرند. جهت اتصال مکانیکی چوب آلات از پیچ و مهره استفاده میشود. بررسیها نشان میدهد عملیات اجرایی شمع زنی افقی بسیار شبیه به عملیات اجرایی شمع زنی شیبدار میباشد.
چنانچه قصد ساخت، تعمیر، مرمت، بازسازی و… ساختمان دارید، کار خود را به مهندسان، پیمانکارن و… ماهر بسپارید. استفاده از شورینگ نیاز به تخصص دارد. فاصله بین قرار گرفتن این محصول در پروژه در حال ساخت بسیار حائز اهمیت میباشند. مدت زمان قرار گرفتن این محصول تا به دست آوردن نتیجه دلخواه، همیشه به یک صورت نمیباشد.
برای دریافت مشاوره رایگان و ثبت سفارش شورینگ با ما تماس بگیرید.
دریافت مشاوره رایگان